Gevolgen van kanker

Door kanker verandert er vaak veel op allerlei gebied. Je lichaam, je relatie, je kijk op de wereld en de toekomst, de dingen die je belangrijk vindt en je omgang met anderen. Ze kunnen allemaal drastisch anders worden.

Bij de diagnose kanker staat je wereld op z’n kop. Het is logisch dat je vooral bezig bent met de vraag of je het gaat overleven en dat de seksualiteit op een laag pitje komt. Het kan ook zijn dat seksualiteit juist extra belangrijk voor je wordt, omdat deze je troost en ontspanning geeft.

In de periode net na de diagnose en tijdens de behandelingen is er vaak verdriet, angst en boosheid. Daar gaan mijn toekomstplannen! Ik wilde juist nog kinderen, een leuke partner ontmoeten, een wereldreis maken of eindelijk samen van ons pensioen gaan genieten.

Langzamerhand komen de meeste mensen deze gevoelens te boven. Na de eerste klap van de diagnose gaat steeds meer de vraag spelen: hóe overleef ik dit? Wat is straks de kwaliteit van mijn leven? Welke gevolgen gaat dit allemaal hebben? Bijvoorbeeld voor mijn seksualiteit? Wat betekent de kanker voor mijn relatie? Zal ik ooit nog een partner vinden? Kan ik nog kinderen krijgen of verwekken?

‚ÄúAls het in je hoofd niet goed zit, dan lukt het niet‚ÄĚ
Bron: NFK onderzoek 2017

Na de behandeling kan het een tijd duren voordat seks weer deel gaat uitmaken van je leven. Misschien moet jij of je partner wennen aan lichamelijke veranderingen. Het heeft tijd nodig om te kunnen accepteren dat je lichaam voor altijd veranderd is.

De emotionele gevolgen kunnen na de behandeling lang blijven bestaan, ook als de vooruitzichten goed lijken te zijn. Kanker is vaak een traumatische ervaring. Van traumatische ervaringen weten we dat ze ook later psychische klachten kunnen veroorzaken. Misschien wil je uit angst of schaamte voor je lichaam helemaal geen seks meer. Het kan ook zijn dat je behoefte aan seks helemaal weg is en dat je daar vrede mee hebt.

Dit is voor iedereen anders. Er is geen goed of fout op dit vlak. Als je een nieuw evenwicht vindt, dan kun je daar soms voor de rest van je leven tevreden mee zijn. Als dat niet zo is, dan kun je hulp zoeken.

Kanker kan allerlei lichamelijke gevolgen hebben. Een aantal daarvan heeft direct invloed op seksualiteit en intimiteit. Bijvoorbeeld:

  • vermoeidheid
  • erectieproblemen
  • geen of minder zin in seks
  • pijn bij het vrijen (vooral bij vrouwen)
  • problemen met het bereiken van een orgasme (klaarkomen).

Daarnaast zijn er per kankersoort gevolgen die een meer indirecte impact hebben op de zin in seks of de beleving ervan. Vrouwen met baarmoederhalskanker kunnen bijvoorbeeld bloedverlies hebben tijdens het vrijen. Een hersentumor kan uitvalsverschijnselen veroorzaken met ook gevolgen voor de seksualiteit.

De meeste lichamelijke klachten die invloed hebben op de seksualiteit, zijn erg afhankelijk van de behandelingen die nodig zijn. Lees hier meer over de gevolgen van de verschillende behandelingen.

Kanker is een aanslag op je lichaam en je geest. Zelfs als de kans dat je weer beter wordt groot is.

Kanker is niet alleen een ziekte; het kan ook een relatietest zijn. U en uw partner kunnen door kanker meer naar elkaar toe groeien, zowel op seksueel vlak als qua emotionele verbondenheid. Een relatie kan echter ook onder druk komen te staan als een van de partners kanker krijgt. Het levensbedreigende karakter van kanker, de vaak langdurige behandeling met een onzekere uitkomst en zelfs het praktische geregel en de drukte van het dagelijks bestaan kunnen het uiterste van u en uw partner vragen. Het hangt er heel erg vanaf hoe u en uw partner met de lichamelijke en emotionele gevolgen omgaan.

Als teleurstelling, het gevoel van verlies en angst tussen u in komen te staan en het u niet goed lukt om met elkaar te praten, kan kanker een wissel trekken op uw relatie. Bij kanker heeft u misschien allebei meer behoefte aan begrip, warmte en intimiteit dan anders. Maar wat nu als een van beiden dat niet kan bieden op dat moment, door de grote spanningen, ongerustheid en angst over de toekomst?

Ook hebben emoties invloed op de zin in seks. Misschien ziet u uzelf nu niet meer als seksueel aantrekkelijk nu u kanker heeft. Misschien durft u geen opwinding en plezier meer toe te laten. Of bent u als ‚Äėpartner van‚Äô bang om de ander pijn te doen tijdens het vrijen. Seksualiteit is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Problemen op dat vlak kunnen dus ook de relatie in gevaar brengen.

De rolverdeling in een relatie kan door kanker ook veranderen. De sterke man is even niet de steunpilaar van het gezin. De zorgzame vrouw moet nu zelf verzorgd worden. Ook dit kan een relatie zowel hechter maken als op scherp zetten. Voor partners kan het lastig zijn om het ene moment de partner te verzorgen en daar het andere moment weer gepassioneerde seks mee te hebben.

Het kan natuurlijk ook zijn dat er voor de diagnose kanker al problemen waren in uw relatie en de ziekte de druppel is die de emmer doet overlopen.

Tip: Schakel hulp in

Vraag hulp als het u niet lukt om de problemen op te lossen. Praat bij lichamelijke klachten bijvoorbeeld met de huisarts, de verpleegkundige of de specialist. Bij emotionele klachten kunt u de hulp inschakelen van de huisarts, een psycholoog en bij relationele problemen kan een seksuoloog of relatietherapeut u mogelijk helpen.