Intimiteit en seks


Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Hoe groot de impact is, verschilt per persoon. Geen verhaal is hetzelfde. Maar d√°t er voor veel pati√ęnten en hun partner het een en ander verandert, is een feit.

Als je de diagnose kanker krijgt, is het niet vreemd dat seksualiteit en intimiteit tijdelijk meer naar de achtergrond verdwijnen. Maar als het leven verder gaat en er weer ruimte voor komt, blijkt er misschien wel van alles te zijn veranderd. Zowel op lichamelijk, emotioneel als relationeel gebied.

Wat verstaan we onder seksualiteit en intimiteit?


Seksualiteit is lust, opwinding, seksuele wensen, gevoelens en verlangens. Met elkaar naar bed gaan, erotiek.

Intimiteit is het gevoel van verbondenheid, het delen van gevoelens en gedachten, vertrouwelijkheid, ongedwongen, respectvol en teder. Intimiteit kan zowel lichamelijk, emotioneel of spiritueel zijn.

Onderzoek NFK


Kanker heeft nu eenmaal invloed op allerlei aspecten van je leven, en seksualiteit en intimiteit zijn daarop geen uitzondering, zo bleek uit recent onderzoek van NFK naar de gevolgen van kanker voor seksualiteit en intimiteit. Aan dit onderzoek deden 2.657 kankerpati√ęnten mee en 230 partners. Ruim tweederde (67%) van de respondenten gaf aan dat de seksualiteit en intimiteit minder goed waren geworden na de diagnose kanker. En bijna 60% liet weten niet tevreden te zijn met zijn of haar seksleven. 58% antwoordde dat de intimiteit met de partner voor de diagnose eerder beter was dan nu en bij 71% was het seksleven voor de diagnose beter dan erna.

Behoefte aan informatie


Uit dit onderzoek bleek ook dat ongeveer twee derde van alle pati√ęnten behoefte heeft aan informatie over seksualiteit en intimiteit. De informatiebehoefte ligt vooral op het vlak van praktische tips en informatie, ervaringsverhalen en informatie voor de partner. Helaas is praten over seks of de geslachtsorganen vaak nog omgeven met taboes en dat maakt het lastiger om veranderingen te accepteren of problemen op te lossen. Met deze website wil NFK helpen om het taboe - voor zover dat kan - te doorbreken.

Niet omdat wij vinden dat seks moet, maar omdat er over praten moet kunnen. Omdat het misschien fijn is om te lezen dat je niet de enige bent met bepaalde problemen. Of dat er meer mensen zijn die de situatie accepteren zoals hij is. En omdat er voor een aantal problemen die mensen ervaren, concrete oplossingen zijn. Ook staan er op deze site tips voor partners en een handig overzicht van organisaties of websites die u verder kunnen helpen.

Seks moet niet, maar erover praten moet kunnen.

Kanker, seksualiteit en intimiteit

Als seks op de ‚Äėoude‚Äô manier niet meer lukt, kunt u op de volgende manieren intiem zijn:


  • samen in bad of onder de douche
  • elkaar inzepen, scrubben of insmeren met bodymilk
  • elkaars haar verzorgen (kammen, f√∂hnen, vlechten, knippen)
  • elkaar eten/drinken geven (kan ook mond-tot-mond)
  • elkaar insmeren met iets lekkers (eetbaars) en dat oplikken
  • andere seksuele posities/standjes
  • elkaar stimuleren met de hand, de mond, met een vibrator
  • elkaar seksueel getinte of erotische literatuur voorlezen
  • samen intieme of erotische films kijken
  • in elkaars nabijheid masturberen.
Bron: Themaboekje Wie denkt er nu aan seks? Hilde de Vocht
Tips

In de laatste levensfase zijn er misschien veel mensen die in en uit lopen waardoor u geen privacy hebt. Leg uit dat u soms alleen wilt zijn met uw partner. Maak daarover afspraken met zorgverleners, mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers.

Heeft seks een negatieve invloed op mijn behandeling? Komt kanker er sneller door terug?
Nee. Seks heeft geen negatieve invloed op uw behandeling of de kans om beter te worden. Het is alleen belangrijk dat vrijen geen pijn doet of bloedverlies veroorzaakt. Kanker komt ook niet sneller terug door seks.

Kan ik mijn partner besmetten met kanker?
Nee! Kanker is absoluut niet besmettelijk.