Invloed van verschillende kankersoorten op seksualiteit en intimiteit


Het effect dat kanker heeft op de beleving van seksualiteit en intimiteit verschilt per persoon. Elk mens beleeft de periode van diagnose en behandelingen op zijn of haar eigen manier.

Daarnaast speelt de soort kanker die iemand heeft een rol. Kanker aan de geslachtsorganen, zoals gynaecologische kanker, zaadbalkanker of prostaatkanker, heeft vaak direct gevolgen voor de manier waarop het lichaam functioneert bij seks. Datzelfde geldt - meer indirect - voor kankersoorten waarbij grote operaties in de onderbuik nodig zijn, zoals darmkanker of blaaskanker.

Zeker als daarbij ook nog een stoma wordt aangelegd. Aangezien borsten voor veel vrouwen en hun partners betrokken worden bij het seksuele spel, zijn de gevolgen van borstkanker ook meestal groot. Bovendien krijgen vrouwen met borstkanker vaak een combinatie van behandelingen die effect hebben op hun seksuele functioneren.

Kanker in het hoofd-halsgebied heeft vooral consequenties voor het zelfbeeld. Bijvoorbeeld doordat de functie van de tong of mond verandert of door de aanleg van een tracheostoma. Voor een aantal kankersoorten hebben we de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Ook als u of uw partner een andere soort kanker heeft, vindt u er wellicht herkenning of handige tips.

Intimiteit

Intimiteit is een menselijke ervaring van verbondenheid, die lichamelijk, emotioneel of spiritueel kan zijn. De behoefte eraan is universeel. Bij lichamelijke intimiteit wordt vooral gedacht aan seksuele omgang, maar er zijn ook heel veel andere vormen: men slaat een arm om elkaar heen, men zit dicht tegen elkaar aan, men loopt gearmd enz. Emotionele intimiteit houdt in dat men gevoelens met elkaar deelt. Bij spirituele intimiteit scheppen gemeenschappelijke levensbeschouwelijke opvattingen een sterke band, waardoor men zich nabij een ander voelt.