Qua seks zijn we nu wel wat gewend

Seksualiteit bij een stoma

De vriend van Pieter-Jan (24) had al een stoma toen ze elkaar leerden kennen. De drempel om seks te hebben was hoog, maar blijkt achteraf onnodig te zijn geweest. ‚ÄúDe seks is hetzelfde. Het is alleen even wennen.‚ÄĚ

“Onze relatie begon met Tinderen en Whatsappen en al in die eerste contacten was hij heel open over zijn stoma, maar ik vond het lastig en een beetje vies. Hij zat ook deels in een rolstoel door een probleem met zijn rug. Daarom ben ik heel lang afwachtend geweest voordat het tot een echte afspraak kwam; die kwam er pas na vijf maanden.

De eerste keer seks was eerlijk gezegd een domper. Er zat toch zo’n zak op zijn buik, waarvan ik niet goed kon inschatten of die nou wel echt goed vast zat. Ik wist ook niet zo goed wat er wel en niet mee kon.

Voor mij vriend was het de eerste keer dat hij seks had met zijn stoma. Hij had het er moeilijk mee en schaamde zich ontzettend. Achteraf vind ik het allemaal nergens op slaan. Het is gewoon gewenning, je moet er mee leren omgaan. Je leert vanzelf dat het zakje best goed vastzit, en dat je steeds meer kunt proberen dan alleen dat hele voorzichtige. We bedekken de stoma ook nooit. Kortom, seks met een stoma is hetzelfde als zonder stoma. Het is alleen even wennen.

Wij zijn inmiddels drie jaar bij elkaar. Het gaat nu goed met zijn gezondheid en door te trainen is hij bijna uit zijn rolstoel. Qua seks zijn we nu wel wat gewend. We hebben bijvoorbeeld lekkages gehad tijdens de seks, en dat is dan vervelend, maar het hoort er nu eenmaal bij. We ruimen het even op en gaan slapen. Het zakje legen voor je begint helpt al heel erg, dan kun je ‚Äėm ook kleiner opvouwen.

Ik zou iedereen die in eenzelfde situatie zit, aanraden om er vooral over te blijven praten. Als je iemand ontmoet met een stoma of handicap, probeer dan toch door te zetten als de persoonlijkheid van die persoon je aanstaat. Wees open naar elkaar, dan komt het uiteindelijk vast goed.

Ik denk dat het wel scheelt dat mijn moeder MDL-verpleegkundige is. Die vertelde mij al dat een stoma niets over de persoon zei. Het is voor mijn vriend ook fijn dat hij bij ons thuis open kan praten over zijn stoma.‚ÄĚ

5 tips om je seksleven weer op te pakken

Als je partner je tijdens de behandeling heeft verzorgd, is dat meestal weinig romantisch geweest. Doe er je best voor om weer elkaars minnaar te worden. Bijvoorbeeld door je fantasie te gebruiken en verleidelijke situaties bewuster op te zoeken. Seks gaat niet zo spontaan meer, maar je kunt er wel veel aan doen dat het weer fijner wordt. Soms betekent dat leren omgaan met blijvende veranderingen.
Praat met elkaar. Open en eerlijk, óók over je eigen onzekerheden.
Ga op seksuele herontdekking met elkaar. Blind staren op wat er na de kanker niet meer kan, maakt verdrietig. Vertel wat je fijn vindt en waar je grenzen liggen. Kijk eventueel of hulpmiddelen als een glijmiddel of medicatie je kunnen helpen.
Als je geen partner hebt, kan het blootgeven van je veranderde lichaam na kanker eng zijn. Wen eerst zelf aan je lichaam en praat met een nieuwe partner over wat je overkomen is en hoe je in het (seks)leven wilt staan.
Schroom niet om hulp te zoeken bij de huisarts of een andere hulpverlener. In veel ziekenhuizen zijn er bovendien speciale poliklinieken voor seks en kanker.

Met dank aan Daniela Hahn, GZ psycholoog en seksuoloog NVVS, Dienst Begeleiding en Ondersteuning, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en Ingeborg Douwes Centrum.